In de zomer doorrijden op winterbanden. Verstandig of niet?

Zo’n 100.000 automobilisten rijden komende zomer door op winterbanden. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Multiscope, in opdracht van Bovag.

Onwetendheid is vaak de oorzaak, niet gebrek aan geld door de crisis. Automobilisten denken dat winterbanden net zo veilig zijn als zomerbanden. De schatting van 100.000 automobilisten komt volgens Multiscope en Bovag overeen met ervaringen in Duitsland. Bandenproducent Goodyear schat dat daar circa drie miljoen automobilisten ’s zomers doorrijden op winterrubber.

Rolweerstand
Bovag zegt steeds vaker verontrustende signalen van haar leden te krijgen. Winterbanden hebben een grotere rolweerstand, waardoor het benzineverbruik hoger is en de CO2-uitstoot tot vijf procent groter. Verder is sprake van een verminderde verkeersveiligheid, onder meer door een langere remweg en minder stuurprecisie. “Je bespaart er trouwens geen geld mee, zoals sommigen denken”, stelt Paul de Waal van Bovag. “Je verbruikt juist meer brandstof en de winterbanden slijten sneller in de zomer. Feitelijk ben je een dief van je eigen portemonnee.”

Omruilperiode
Kwik-Fit Nederland kondigt eigen onderzoek aan. De marktleider in de bandenbranche zegt nog geen zicht te hebben op de verminderde animo. “We zitten middenin de omruilperiode. Pas in juni weten we meer’’, zegt marketingdirecteur Arjan van der Meer.

De ANWB adviseert automobilisten altijd gebruik te maken van zomer- en winterbanden. Voor wintersporters is dat al jaren staande praktijk. Toch heeft de ANWB niet de indruk dat grote groepen de bandenwissel overslaan. Woordvoerder Markus van Tol: “We ervaren het niet als groot probleem. Wanneer je fatsoenlijk en beschaafd rijdt,  zou je met winterbanden veilig in de zomer kunnen doorrijden. Zomerbanden zijn veiliger, maar winterbanden niet onveilig.’’

Bron: www.nu.nl

Lees ook:Elf keer nee tegen forensentaks
Lees ook:ANWB biedt ook pechhulp voor mkb’ers en zzp’ers
Lees ook:Geef motorrijders de ruimte in de file
Lees ook:Tips voor besparingen met Het Nieuwe Rijden
Lees ook:Verkeersonveilige situatie gezien? Meld het op meldpuntveiligverkeer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.