Kwart werknemers ontevreden over flexplek

Bijna een kwart (24 procent) van de Nederlandse werknemers is ontevreden over de inrichting van hun flexibele werkomgeving. Als flexplekken ondoordacht en eenzijdig vanuit de werkgever worden ingevoerd, is het niet verbazend dat werknemers daarover ontevreden zijn, aldus Marianne van der Pol, beleidsadviseur bij Abvakabo FNV.

Het nieuwe werken wordt nog lang niet overal toegepast in Nederlandse organisaties, zo blijkt uit een onderzoek van Integron onder 4400 werkenden en 182 facilitair managers. Bij bijna 25 procent van de organisaties blijkt de organisatiecultuur een belemmering voor het succesvol doorvoeren van het nieuwe werken.Veel werknemers kunnen zowel op locatie als thuis niet werken, zoals ze zouden willen, omdat hun werkgever daarin onvoldoende faciliteert.

Bij de invoering van flexplekken is een viertal punten van belang, zegt Van der Pol.
Er moet een invoeringsplan zijn dat is afgestemd met de OR en waarin de wensen van medewerkers worden meegenomen. Daarnaast is het belangrijk dat flexplekken aangepast zijn aan de werksoort. Dus niet voor alle medewerkers slechts één type flexplek, maar je afvragen wat voor werk iemand doet. Gaat het om kenniswerkers die zich lang achter elkaar moeten concentreren? Gaat het om mensen met een organisatorische functie die veel moeten overleggen? Of gaat het om medewerkers met taken die geestelijk niet zo inspannend zijn, waarbij je wel wat leven om je heen kunt gebruiken? Daarop moet de flexplek zijn ingericht.’

Van belang is ook het aantal werkplekken. Heeft de werkgever een bezuinigingsdoelstelling, dan kunnen er wel eens te weinig flexplekken zijn. Van der Pol: ‘In combinatie met flexibele werktijden kan dit voor ‘laatkomers’ betekenen dat zij hun werkdag op een onaantrekkelijke plek moeten slijten.’

Een vierde belangrijke punt is de flexibiliteit van een flexplek. ‘Flexplekken worden door verschillende medewerkers gebruikt en die zijn niet allemaal even klein, groot, dun of dik. Zo’n werkplek moet flexibel zijn zodat bijvoorbeeld de hoogte van het bureau en de stand van de pc aangepast kunnen worden,’aldus Van der Pol.

Uit het onderzoek van Integron blijkt ook dat het creëren van een fijn werkklimaat (voldoende licht, warmte, luchtkwaliteit) in bedrijven een punt van zorg blijft. 12 procent van de werknemers is (nog steeds) niet blij met het werkklimaat. Daarnaast voelt 11 procent van de werknemers zich niet prettig op hun werkplek doordat hun werkgever onvoldoende zorgt voor een sfeerrijke omgeving.

Bron: www.abvakabofnv.nl

Lees ook:Nederland loopt voorop met Het Nieuwe Werken
Lees ook:De Week van de Mobiliteit
Lees ook:Rapportage Taskforce Ontspits: leaseauto blijft populair
Lees ook:Bedrijven investeren komend jaar miljoenen in duurzame mobiliteit
Lees ook:Het Nieuwe Werken: Bricks, Bytes en Behaviour

Eén reactie op “Kwart werknemers ontevreden over flexplek

  1. Plus Unit Service - Stefan Middelkoop

    “Uit het onderzoek van Integron blijkt ook dat het creëren van een fijn werkklimaat (voldoende licht, warmte, luchtkwaliteit) in bedrijven een punt van zorg blijft”

    Helaas is dit de laatste jaren enkel verergerd, met name de temperatuur van de werkplek. Uit recente onderzoeken is gebleken dat een hoger percentage werknemers ontevreden is over de temperatuur, wat leidt tot geklaag, wat weer leidt tot ergernis OVER het geklaag.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.