Schrappen kilometervergoeding kost werkgevers miljarden

Het schrappen van de belastingvrije kilometervergoeding van 19 cent kost werkgevers en werknemers zeker meer dan een miljard euro per jaar en wellicht zelfs 2 miljard euro.

Door het schrappen van de onbelaste reiskostenvergoeding van 19 cent krijgen werknemers en werkgevers te maken met een forse tegenvaller. Hoe hoog die precies uitvalt, is nog onduidelijk. In diverse media, waaronder NRC Handelsblad worden bedragen van 1,2 miljard euro genoemd. Maar afgaande op de doorberekening van het CPB van de plannen van D66 waarin deze maatregel al eerder was opgenomen, zou dat bedrag 1,9 miljard euro zijn.

Zakelijke kilometers
Hoewel in het concept stabiliteitsprogramma geen onderscheid wordt gemaakt tussen woon-werkverkeer en zakelijke kilometers, blijft de vergoeding voor zakelijke ritten in de eigen auto bestaan, zo meldt de woordvoerder van het ministerie van Financiën. Overigens is het niet per defenitie zo dat de rekening straks geheel bij de werknemer komt te liggen. Werkgevers zouden de vergoeding kunnen verhogen zodat de werknemer er niet, of minder bij inschiet. Maar hoe de pijn ook verdeeld wordt, de miljarden kilometers die nu in privé-auto’s worden afgelegd op weg naar het werk, worden komend jaar fors duurder.

Ook reizen met het openbaar vervoer is volgens het akkoord niet langer belastingvrij. Voor het reizen met openbaar vervoer geldt nu nog dat de werkelijke kosten mogen worden vergoed.

Bron: www.autoleasewereld.nl

 

Lees ook:Zakelijke rijders zijn melkkoe van de overheid
Lees ook:Slim Reisbudget betekent 20% minder file
Lees ook:Duizenden euro’s besparen met actief mobiliteitsbeleid
Lees ook:Slim Reisbudget levert € 50 miljoen per jaar op
Lees ook:Autoleasemaatschappijen zijn positief over de overgangsregeling voor leaseauto’s in het Lenteakkoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.