Duizenden euro’s besparen met actief mobiliteitsbeleid

Maar een op de drie organisaties stuurt daadwerkelijk, aan de hand van vastomlijnde doelstellingen, op de kosten voor zakelijke mobiliteit van hun werknemers.

In het bedrijfsleven is deze post een ‘low interest’-onderwerp. Ook alternatieve vormen van mobiliteit komen nauwelijks ter sprake. Hierdoor lopen werkgevers op jaarbasis onnodig duizenden euro’s mis. Dat stelt Mobility Mixx op grond van een onderzoek dat zij TNS Nipo liet uitvoeren.

Aan ruim driehonderd werkgevers in Nederland werd gevraagd welke afwegingen zij maken bij de invulling van de zakelijke mobiliteit. Iets meer dan een derde van de werkgevers denkt hier niet eens jaarlijks over na (34%). Veertig procent van de respondenten geeft aan graag te willen bezuinigen op deze kostenpost. Ook zoeken werkgevers steeds meer naar een duurzamere invulling van de zakelijke kilometers: bijna een kwart oriënteert zich actief op minder milieubelastende vervoersalternatieven. Vooral grote bedrijven (>100 werknemers) vinden het belangrijk om openbaar vervoer te stimuleren. Onder kleine bedrijven is dit minder dan tien procent van het totaal.

Mobility Mixx
Ondanks deze wensen maakt het bedrijfsleven nog maar mondjesmaat gebruik van de mogelijkheden die er zijn. Paul Wessels, directeur van Mobility Mixx: “Er zijn efficiënte en duurzame oplossingen voor zakelijk vervoer te over. Veel bedrijven denken nog in termen van kilometervergoeding of een leaseauto. Ze vergeten de relatief nieuwe oplossingen, zoals een mobiliteitskaart of deelauto. Met deze alternatieven kan het bedrijfsleven op jaarbasis bijna 1,4 miljard euro besparen, zo bleek uit eerder onderzoek. Per organisatie is dit per werknemer gemiddeld tot zo’n tweehonderd euro per jaar.”

Samen met het onafhankelijke onderzoeks- en adviesbureau CE Delft ontwikkelde Mobility Mixx de MobiliteitsMonitor. Met deze methode valt te analyseren welke mobiliteitsvormen ideaal zijn voor een bedrijf en wat deze mix de onderneming oplevert.

Mobiliteitsmanagement
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu biedt uitkomst met het programma Mobiliteitsvouchers. Een programma waarmee werkgevers met tussen de 25 en 250 werknemers onder andere een gratis mobiliteitsscan kunnen laten uitvoeren. Minder mensen in de file, productiever personeel en de parkeerproblematiek rond een organisatie verkleinen. Het zijn slechts enkele voordelen die gerealiseerd kunnen worden wanneer  ‘Het Nieuwe Werken’ en ‘Mobiliteitsmanagement’ gecombineerd worden.

Vouchers
Met het programma Mobiliteitsvouchers wil het ministerie van Infrastructuur en Milieu bedrijven stimuleren actief aan de slag te gaan met Slim Werken en Slim Reizen. Hier geeft zij invulling aan door het bieden van financiële tegemoetkomingen in de vorm van vouchers, waarmee advies op maat ingekocht wordt.

Mobiliteitsscan
Als een voucher is aangevraagd dan kan deze verzilverd worden bij een door de overheid aangewezen mobiliteitsadviseur. Deze adviseur voert een mobiliteitsscan uit, waarmee inzicht wordt verkregen in de huidige manier van reizen en werken binnen een organisatie en de kosten die hieraan verbonden zijn. Daarnaast krijgt men advies welke maatregelen ingevoerd kunnen worden om slimmer te werken en reizen. Worden de geadviseerde maatregelen uiteindelijk geimplementeerd dan kan binnen de gestelde voorwaarden aanspraak gemaak worden op een interessante vergoeding, die kan oplopen tot € 4500,-.

Aan de slag
Aanvragen van de vouchers en de gestelde voorwaarden zijn te vinden op de website van het ministerie van Infrastructuur en Milieu: www.agentschapnl.nl/mobiliteitsvouchers. Meteen een mobiliteitsscan uit laten voeren? Athlon Mobility Consultancy  is een van de partijen waar de vouchers ingewisseld kunnen worden.

Bron: Athlon Mobility Consultancy, automobielmanagement.nl

Lees ook:Mobiliteitsadvies op maat
Lees ook:Extra budget voor mobiliteitsvouchers
Lees ook:Slim Reisbudget levert € 50 miljoen per jaar op
Lees ook:Slim Reisbudget betekent 20% minder file
Lees ook:Rapportage Taskforce Ontspits: leaseauto blijft populair

Eén reactie op “Duizenden euro’s besparen met actief mobiliteitsbeleid

  1. Vemo Lease BV

    Prima initiatieven die wij ook actief ondersteunen richting onze clienten.

    Wij merken wel dat veel bedrijven momenteel andere zaken aan hun hoofd hebben dan alternatieve mobiliteit oplossingen. Meer dan in het verleden moeten bedrijven overtuigd worden. Het helpt zeker als er een positieve financiele prikkel aan het mobiliteit verhaal vast zit.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.