Studenten maken zuinige auto: 1 op 1000 km

Het Green Team Twente, dat bestaat uit elf studenten van de Universiteit Twente, is begonnen met de bouw van een auto die op één liter benzine duizend kilometer moet kunnen rijden. Het voertuig zal meedoen in de Shell Eco-marathon Europe, die in mei in Rotterdam wordt gehouden.

De studenten die de opleiding werktuigbouwkunde volgen, maken gebruik van lichtgewicht materialen om de auto zo licht mogelijk te maken. Samen met een ‘geavanceerde rijstrategie’ moet dit ertoe leiden dat het voertuig zeer zuinig rijdt in de komende Shell Eco-marathon, een evenement voor zuinige technologie, dat van 17 tot en met 19 mei in het centrum van Rotterdam wordt gehouden. In totaal doen tweehonderd voertuigen uit heel Europa mee aan de wedstrijd.

“Normale” personenauto
Het ontwerp maakt gebruik van een chassis dat bestaat uit één centrale buis, terwijl de carrosserie is opgebouwd uit koolstofvezel. De vering is in de wielophanging geïntegreerd. Verder kan tijdens het remmen energie worden teruggewonnen, die weer wordt gebruikt bij het optrekken van het voertuig. De wedstrijdreglementen voor de UrbanConcept-klasse waaraan het Green Team Twente zal meedoen, hanteert strenge regels. Het voertuig moet zo veel mogelijk lijken op een normale personenauto. Zo moet de auto vier wielen hebben, terwijl de carrosserie afmetingen moet hebben van 2,2x1x 1 meter. Verder zijn een ruitenwisser en functionerende verlichting, richtingaanwijzers en gordels verplicht, en er moet een koffer in het voertuig meegenomen kunnen worden.

Record 1:1000 haalbaar?
Tijdens de Shell Eco-marathon rijden de deelnemers tien ronden over een stratencircuit van 1,6km, waarbij na elke ronde opnieuw gestart moet worden. Elk voertuig krijgt 1 liter benzine mee en de overgebleven hoeveelheid brandstof wordt na de finish gemeten. De deelnemer met het laagste brandstofverbruik wint de wedstrijd in zijn klasse. Het Green Team Twente stelt dat het in aanbouw zijnde voertuig een verbruik van minder dan 1 liter benzine op duizend kilometer moet kunnen realiseren. Of dit doel behaald wordt, blijkt in april, wanneer de bouw van het voertuig vermoedelijk is afgerond. De studenten uit Twente doen voor het eerst mee, maar schatten hun kansen hoog in. ‘Het record staat op iets meer dan 1000 kilometer met 1 liter brandstof, maar de race was vorig jaar op een circuit gereden. Nu is het op de weg wat lastiger’, aldus Pjotr Kerssens van Green Team Twente. ‘We zijn nog hard bezig met het bouwen van de auto, we hopen dat die half april helemaal klaar is’, zegt Kerssens. Hoewel het primair een race is, wordt er natuurlijk goed naar de techniek gekeken.

‘De achterliggende gedachte is natuurlijk of er in de toekomst auto’s gemaakt kunnen worden die zuiniger rijden’.

Bron: www.ikbenduurzaam.nl

Lees ook:Gemeenten kunnen strijden om elektrisch rijden award
Lees ook:Waarom elektrisch rijden?
Lees ook:Alles over elektrisch vervoer op één plek
Lees ook:Elektrische auto al rijdend opladen via de banden en het wegdek
Lees ook:Benzineprijs binnenkort boven 2 euro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.