Fiat – Een merk met geschiedenis!

Fabbrica Italiana Automobili Torino, oftewel Fiat, wordt in 1899 opgericht door een groep investeerders, waaronder Giovanni Agnelli. De naam staat voor Italiaanse Automobiel Fabriek Turijn. De Agnelli familie is onlosmakelijk verbonden met Fiat en heeft, met een gedwongen tussenpauze van bijna 20 jaar, altijd een familielid in het bestuur van Fiat gehad.

De geschiedenis van Fiat De eerste auto werd in 1899 geproduceerd en zou bekend worden als de  Fiat 4 HP. Er zijn in totaal slechts 26 modellen van gemaakt. Zover bekend hebben vier examplaren de tand des tijds overleeft. Deze staan nu over de hele wereld tentoongesteld in musea. Vier jaar later, in 1903, produceerde Fiat de eerste Fiat vrachtwagen. Later werden er ook trams, taxis, schepen en vliegtuigmotors geproduceerd. De Eerste Wereldoorlog bracht een halt aan de commerciele activiteiten van Fiat. Er gelden andere prioriteiten en de fabrieken werden ingezet om de geallieerden te ondersteunen met materialen. Zo werden er onder andere vrachtwagens, motoren, machine pistolen en ambulances geproduceerd. Na de oorlog hersteld Fiat zich snel. In 1923 werd de beroemde Lingotto fabriek geopend, toen de grootste autofabriek in de wereld en ook de eerste Fiat fabriek die assemblagelijnen gebruikte. In 1982 werd de fabriek gesloten, waarna de oude fabriek werd omgebouwd in een modern complex, met concert hallen, theaters, winkels en een hotel.

De Tweede Wereloorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vervaardigde Fiat militaire voertuigen en machines. Na de afzetting van Mussolini werd de Agnelli familie, door hun banden met Mussolini, verwijderd uit het bestuur van Fiat. Pas in 1963 kwam de Agnelli familie weer terug in het bestuur toen de kleinzoon van Giovanni Agnelli, Gianni, als algemeen directeur werd aangesteld. Na de oorlog was er dringend behoefte aan betaalbare auto’s. Hiervan maakte Fiat optimaal gebruik met een aantal modellen zoals de Fiat 500 en Fiat 600. De volgende jaren zagen Fiat gestaag uitbreiden en inspelen op technologische ontwikkelingen, waaronder het werken met robots, wat Fiat al in 1978 deed.

Fiat vandaag

Vandaag de dag is Fiat een van ‘s werelds bekendste merken. Ook de verschillende dochterondernemingen van Fiat, waaronder Lancia, Ferrrari, Alfa Romeo en Maserati genieten een uitstekende reputatie. Als u op zoekt bent naar onderdelen voor een van deze merken, of als u misschien andere informatie wilt, kunt u dat allemaal op deze website vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.