Waarom elektrisch rijden?

Er zitten legio voordelen aan elektrisch rijden: je betaalt minder belasting, tankt goedkoper en bewijst het milieu een dienst.

Geen belasting
Onze overheid heeft een aantal doelen gesteld om de CO2 uitstoot te verminderen. Omdat ze inzien dat ze dat niet alleen redden, belonen ze burgers die een handje meehelpen. Bijvoorbeeld door geen BPM te heffen op elektrische auto’s. BPM is een belasting die je bij aanschaf betaalt. Daarnaast hoef je geen wegenbelasting te betalen. Dat is dus dubbel belastingvoordeel voor elektrische auto’s.

Goedkoop ‘tanken’
Je stopt ‘m in het stopcontact en gooit goedkoop je tank vol. Met een elektrische auto kun je minimaal 75% op de kosten van brandstofverbruik besparen.
Stel, je huidige auto rijdt op benzine en je rijdt ongeveer 15.000 kilometer per jaar. Gemiddeld heeft deze auto een brandstofverbruik van 1 liter op 14 kilometer. De benzineprijs schommelt op het moment rond de €1,70 per liter. Dat maakt dat je per jaar € 1.821 aan brandstof, in dit geval benzine, betaalt.

Een elektrische auto heeft een verbruik van gemiddeld 120 kWh per 1000 kilometer. Elektriciteit kost ongeveer 21 eurocent per kWh. Dan betaal je bij een kilometrage van 15.000 kilometer per jaar € 378 aan stroom voor je elektrische auto. Rijden in een elektrische auto levert zo een besparing op van al gauw € 1.400 per jaar, 75% minder kosten voor brandstofverbruik dan je gewend bent.

Weinig onderhoud
Bovendien heeft een elektrische auto weinig onderhoud nodig. Ze hebben geen versnellingsbak, er hoeft geen motorolie in, je hoeft geen bougies te wisselen. En aangezien alleen de bewegende delen slijten, zijn dat bij een elektrische auto vooral de banden en de remmen. Dat betekent dat je ook op onderhoudskosten bespaart.

Voordelig voor werknemer en ondernemer
Als je een auto wilt leasen betaal je 0% bijtelling tot 2014, daarna 7%. Ondernemers die een elektrische auto aanschaffen krijgen bovendien voordeel op de aanschafprijs en kunnen profiteren van diverse aftrek-regelingen voor ondernemers. Klik hier voor een rekenvoorbeeld.

Milieu
Nog niet overtuigd? Dan is er altijd nog het milieu. De auto zelf stoot namelijk geen CO2 en fijnstof uit, waardoor de luchtkwaliteit in de steden zal verbeteren. Natuurlijk is er wel CO2-uitstoot bij de bron als je de auto oplaadt met energie van de kolencentrale. Maar zelfs als je geen groene stroom gebruikt, veroorzaakt het opwekken van stroom in de elektriciteitscentrale minder uitstoot dan een auto met verbrandingsmotor.

Bron: www.hetkanwel.nl

Lees ook:Wees de fiscus te slim af: ga elektrisch rijden
Lees ook:Elektrisch rijden; de antwoorden op alle vragen
Lees ook:5 lessen uit 39 miljoen elektrische kilometers
Lees ook:Energiezuinig rijden: gewoon doen!
Lees ook:A15 wordt een elektrische snelweg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.