Benzineprijs binnenkort boven 2 euro

De benzineprijs gaat een dezer dagen op verschillende punten in ons land de magische grens van 2 euro per liter passeren. Wellicht zelfs dit weekend al.

De gemiddelde benzineprijs staat momenteel op 1,812 euro per liter berekende  marktcoördinator Martijn van Paassen van het bedrijf Krachtenbundel Jip. De duurste pomp in Nederland rekent nu al 1.989 euro per liter.

Verschillen
“De afgelopen maand is de benzineprijs 5 cent gestegen. Als die trend doorzet, zijn we vandaag of morgen ergens in het land door de 2 euro”, zo zegt Van Paassen. Hij wijst er wel op dat de verschillen tussen de verschillende pompen groot zijn. De goedkoopste pompen, die te vinden zijn in Duiven en Hoogvliet, rekenen respectievelijk 1,724 en 1,725 euro per liter.  Vlak over de grens in Baarle-Hertog is de prijs zelfs ‘slechts’ 1,689 euro per liter.

Belasting
Nederland heeft de hoogste belastingdruk van brandstof ter wereld. Zo’n 66 procent van de literprijs gaat naar de overheid. Echter, ook  in andere Europese landen is de hoogte van de benzineprijzen een hot item.

Frans verkiezingsthema
In Frankrijk was het medio maart zover. Het betrof een kleine pomp weliswaar, van een Parijse parking aan de rue Saint-Antoine. Maar de reacties van automobilisten op de prijs van 2,02 euro haalden alle Franse media. De Franse presidentskandidaten hebben de ‘benzine à 2 euro’ zelfs tot een thema van de verkiezingscampagne gemaakt.

Zo spoort president Nicolas Sarkozy Franse autobezitters goed te shoppen bij het tanken, pleit François Hollande ervoor drie maanden lang de brandstofprijzen te bevriezen, en stelt Marine Le Pen voor de energieaccijns flink te verlagen.

Rome
Maar ook de Italianen, die zuchten onder de hoogste benzineprijzen van de Europese Unie, een crisis én forse bezuinigingen, zien nu dat de 2 euro-barrière wordt doorbroken. Het gebeurde aan de snelweg A14 in de regio Marche en ook rond Napels.

Het leidde tot verhitte discussies. Want nu al zien veel Italianen zich genoodzaakt hun auto te laten staan totdat hun salaris is gestort. Zo rijden aan het eind van de maand ruim 15 procent minder auto’s door Rome.

Niet iedereen lijkt de hoge brandstofprijs erg te vinden. Zo meldt de politie op Sicilië een explosieve toename van illegale benzineverkopers. Die rekenen geen accijns of andere toeslagen. En dat scheelt al gauw de helft.

 

Lees ook:Automobilist wapent zich tegen hoge benzineprijs
Lees ook:Naar het buitenland? Pas op met tanken van brandstof E10
Lees ook:Nederland bij goedkoopste landen voor tweedehands auto
Lees ook:Nederlandse manager rijdt het liefst een Duitse auto
Lees ook:Belangrijkste punten Rutte II op een rij

Eén reactie op “Benzineprijs binnenkort boven 2 euro

  1. koen

    De diesel prijs is helaas flink aan het stijgen, heeft dit nou te maken met de revoluties in het midden-oosten? vroeg me dit af :)

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.