Wat moet er verplicht mee in de auto op reis?

Veel Nederlanders reizen met de eigen auto naar het buitenland om daar hun vakantie door te brengen. Ondanks dat de ons omringende populaire vakantielanden zoals België, Frankrijk, Duitsland en Spanje ook allemaal lid zijn van de Europese Unie gelden er in vrijwel al deze landen afwijkende regels met betrekking tot datgene wat je verplicht bij je dient te hebben in de auto.

Inmiddels zien veel mensen vaak door de bomen het bos niet meer qua regelgeving. Zo moet je bijvoorbeeld in Frankrijk zelf alcoholtesten bij je hebben en delen de autoriteiten in Frankrijk en Zwitserland zware boetes uit wanneer je flitsmelders in je navigatiesysteem hebt. In Polen is het verboden om een dronken passagier achterop de motor te vervoeren, maar mag hij of zij wel in de zijspan mee. Kortom lang niet overal zijn de verkeersregels geharmoniseerd en dus hetzelfde als bij ons. Hieronder de belangrijkste verplichte zaken en verschillen voor u op een rij (Bron BOVAG).

Gevarendriehoek
In vrijwel alle Europese vakantielanden is een gevarendriehoek verplicht, terwijl in onder andere Duitsland en Kroatië tevens een extra exemplaar nodig is voor een aanhanger of caravan.

Veiligheidsvest
In de meeste Europese vakantielanden is het verplicht om een reflecterend veiligheidsvest aan te trekken in geval van pech langs de weg. In sommige landen geldt die verplichting voor alle inzittenden. Het is dus raadzaam meerdere vestjes mee te nemen in de auto.

-Nederland: niet verplicht
-Duitsland: niet verplicht
-Zwitserland: niet verplicht
-Tsjechië: niet verplicht
-Polen: niet verplicht
-Zweden: niet verplicht
-Denemarken: niet verplicht
-Portugal: niet verplicht voor buitenlandse auto’s
-Noorwegen: niet verplicht voor buitenlandse auto’s
-België: verplicht in de auto, bij pech gebruik verplicht alleen voor de bestuurder
-Frankrijk: verplicht in de auto, bij pech gebruik verplicht alleen voor de bestuurder
-Oostenrijk: verplicht in de auto, bij pech gebruik verplicht alleen voor de bestuurder
-Kroatië: verplicht in de auto, bij pech gebruik verplicht alleen voor de bestuurder
-Luxemburg: verplicht voor alle inzittenden
-Italië: verplicht voor alle inzittenden
-Spanje: niet verplicht in de auto, maar bij pech gebruik verplicht voor alle inzittenden
-Slovenië: niet verplicht in de auto, maar bij pech gebruik verplicht voor alle inzittenden

Verbanddoos
Een verbanddoos is in een aantal Europese vakantielanden verplicht. Formeel gelden deze verplichtingen vaak niet voor buitenlandse automobilisten, maar niet elke agent is daarvan op de hoogte.

Reservelampjes
Een set reservelampjes is verplicht in Spanje, Slovenië, Kroatië en Hongarije.

Brandblusser
In België, Polen, Turkije en Griekenland is een brandblusser in de auto verplicht.

Alcoholblaastest
In Frankrijk is het vanaf 1 juli 2012 verplicht om twee blaastuitjes in de auto te hebben die zijn voorzien van het NF-keurmerk (Norm Française).

Radardetectie
Het gebruik en in bezit hebben van radardetectie-apparatuur is in alle Europese landen verboden.

Navigatie met flitsmeldingen
-
In Duitsland en Frankrijk moet de functie voor flitsmeldingen zijn uitgeschakeld! Dit geldt zowel voor losse als geïntegreerde navigatiesystemen, maar ook voor navigatiesoftware op de mobiele telefoon of tablet.
-In Zwitserland is gebruik èn bezit van navigatieapparatuur of –software met flitsmeldingen ten strengste verboden, op straffe van inbeslagname en een fikse boete. Hier wordt streng op gecontroleerd in Zwitserland!

Fietsendrager
Fietsen of andere zaken mogen in Portugal niet achterop de auto vervoerd worden.

Helm
- In Groot Brittannië zijn (snor)fietsers en hun passagiers verplicht een helm te dragen.
- In Spanje is een fietshelm verplicht buiten de bebouwde kom, tenzij de omstandigheden ‘zwaar’ zijn (bijvoorbeeld steile weg of extreme hitte).

Markering op de caravan
In Spanje is het verplicht om Europees goedgekeurde reflecterende markeringen achter op de caravan aan beide zijden te bevestigen, indien de combinatie van auto en caravan 12 meter of langer is. Dit geldt ook voor Nederlandse kampeerders. De twee markeringen moeten zover mogelijk uit elkaar worden bevestigd, minstens 25 cm (onderrand) en maximaal 210 cm (bovenrand) van de grond.

Brandstof
- In Duitsland is bij de meeste tankstations Euro95-benzine vervangen door E10, met 10% ethanol bijgemengd. Sommige oudere auto’s kunnen die brandstof niet verdragen. Raadpleeg daarvoor het autobedrijf of kijk op http://www.jebentalsnelduurzaamopweg.nl/E10.
- De benaming van brandstoffen kan verschillen van land tot land. In Tsjechië heet Euro95 bijvoorbeeld Natural95, diesel kan als ‘Mazot’ op de pomp worden weergegeven en in Oostenrijk heet Euro95 juist ‘Super’. (zie de iPhone app ‘Brandstofwijzer’ en de website www.jebentalsnelduurzaamopweg.nl/brandstofwijzer).
- Vrijwel elk land heeft een eigen systeem voor LPG-stations, waardoor het vulpistool niet past op een ‘Nederlandse’ auto. Neem dan ook verschillende opzetstukken mee op reis, aangezien die ter plekke vaak niet verkrijgbaar zijn.

Koplampen
- Denk eraan uw koplampen deels af te plakken wanneer u met uw eigen auto in Groot-Brittannië gaat rijden. Anders verblindt u namelijk de tegenliggers.

Motorkleding
- In België is het dragen van beschermende kleding op de motor sinds afgelopen jaar verplicht, evenals het dragen van laarzen of hoge schoenen. Benen en armen moeten volledig bedekt zijn.
- Een reflecterend vlak van tenminste 150 vierkante centimeter is vanaf komend jaar verplicht voor alle motorrijders in Frankrijk, evenals vier reflecterende stickers op de helm.

Bril
In onder andere Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk is het verplicht voor bril- of contactlensdragers om een reservebril in de auto te hebben.

Huisdieren
In Duitsland en Spanje is voor honden op de achterbank een speciale gordel verplicht, terwijl in Italië in geval van meerdere honden deze verplicht achter een hondenrek moeten worden vervoerd.

Campingpas
Om te kamperen in Scandinavië heeft u in veel gevallen een speciale campingpas nodig, ter plaatse verkrijgbaar.

EK voetbal 2012
Speciale regels voor Polen en Oekraïne:
-Formeel is een brandblusser voor buitenlandse automobilisten in Polen niet verplicht, maar niet alle agenten zijn daarvan op de hoogte. Een brandblusser in de auto is in Oekraïne verplicht, evenals een verbanddoos, ook voor buitenlandse automobilisten.
- In Polen is het verplicht om overdag met dimlicht te rijden.
- Kinderen tot 12 jaar en kleiner dan 1,50m moeten in Polen in of op een kinderzitje zitten. In Oekraïne mogen kinderen tot 12 jaar of kleiner dan 1,45m alleen in een geschikt kinderzitje op de voorstoel zitten.
- In Polen mogen dronken motorfietspassagiers slechts in een zijspan worden vervoerd.
- De maximumsnelheid op Poolse snelwegen bedraagt 140 km/u, in Oekraïne 130 km/u.
- Tol op Poolse snelwegen kan worden betaald in zloty’s en in euro’s.
- In Oekraïne komt het regelmatig voor dat brandstof is uitverkocht bij tankstations; neem daarom een flinke jerrycan mee.
- Bij verkeersovertredingen dient u in Polen direct contant te betalen. In Oekraïne is de politie niet bevoegd om boetes ter plaatse te innen, maar dient u wel binnen 15 dagen of vóór vertrek te betalen om te voorkomen dat het voertuig in beslag wordt genomen.

Bron: www.detelegraaf.nl

Lees ook:Wintersport Mobiliteit Tips
Lees ook:Nederland vergevorderd met netwerk voor EV
Lees ook:Naar het buitenland? Pas op met tanken van brandstof E10
Lees ook:Athlon Car Lease voorkomt hogere bijtelling voor leaserijders
Lees ook:Automobiliteit in cijfers

Eén reactie op “Wat moet er verplicht mee in de auto op reis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.