Wintersport Mobiliteit Tips

In deze blog tref je enkele handige praktische wintersport mobiliteitstips aan om ook in de winter en bij veel ijs en sneeuw in je auto mobiel te blijven want we trekken er weer massaal op uit deze dagen om op wintersport te gaan.

Uit CBS statistieken blijkt dat in 2010 iets meer dan 1 miljoen van de vakanties van Nederlanders wintersportvakanties betroffen. De uitgaven hieraan bedroegen 620 miljoen euro. Oostenrijk is met ruim de helft van alle wintersportvakanties veruit de belangrijkste bestemming voor de Nederlandse wintersporter. Frankrijk staat met één op de vijf wintersportvakanties op de tweede plaats. Duitsland is met 10 procent derde. Daarna volgt Zwitserland met een aandeel van 7 procent.

Welke bestemming we ook kiezen, het betekent in ieder geval de nodige kilometers maken om op het adres van de wintersportvakantie aan te komen. In de meeste gevallen reist men volgens het CBS namelijk per auto naar de wintersportbestemming.

Vandaar enkele handige tips om ook onderweg goed mobiel te blijven.

Praktische tips

 • Wees terughoudend met het gebruik van de handrem bij lage temperaturen. Deze kan nog wel eens vast vriezen. Zet liever het voertuig in de P of in de achteruit.
 • Er zijn speciale dekens verkrijgbaar die je op de voorruit kunt leggen zodat deze niet bevriest. Wees terughoudend met het gebruik van een krant. Als deze vochtig wrodt en vastplakt, ben je namelijk slechter af.
 • Houdt een slotontdooier buiten de auto. Immers, als het slot vastgevroren is, dan komt u ook niet naar binnen om de slotontdooier te kunnen pakken.
 • Zorg voor voldoende Antivries in het sproeireservoir en in het koelsysteem.
 • Dieselrijders moeten opletten. Vooral dieselrijders kunnen namelijk last krijgen van lage vriestemperaturen. Zorg dat de beveiligd is tegen vriestemperaturen (winterdiesel in tankstations is daaraan aangepast) anders gaat de paraffine uitvlokken en de brandstoffilter verstoppen.
 • Ga pas rijden als je goed zicht hebt. Dus zorg dat je de ruiten gekrabt hebt en doe gelijk de blower vol aan op de warmste stand en richt deze op de voorruit. Doe de centrale dashboardroosters even dicht, dan gaat er meer lucht naar de voorruit. En heb je airco, gebruik die dan ook in de winter voor het ontwasemen van de ramen.
 • Schakel op sneeuw om weg te rijden de tweede versnelling in. Dan is de kans op doorslippen een stuk kleiner. Geef niet teveel gas en laat de koppeling langzaam opkomen. Als je een automaat met sneeuwstand hebt, gebruik die dan.
 • Spuit je tankdop en sloten in met Kruipolie. Dit voorkomt bevriezing.
 • Vaseline op je rubbers smeren voorkomt de bevriezing van de deuren.
 • Zorg dat je accu op orde is. Bij koude temperaturen verliest deze al snel heel veel van zijn kunnen.
 • Denk aan de veiligheidsvestjes. In België, Frankrijk, Hongarije, Italië, Kroatië, Luxemburg, Oostenrijk, Portugal en Spanje is de aanwezigheid van veiligheidshesjes in de auto verplicht. U moet er net zoveel bij u hebben als het aantal inzittenden. Hoewel deze regel niet altijd geldt voor vakantiegangers zijn al heel wat Nederlanders onterecht bekeurd door, hopelijk onwetende, agenten. Natuurlijk kunt u later bezwaar aantekenen maar dat kost veel tijd en soms ook geld. Het vestje moet worden gedragen wanneer u of uw mede-inzittenden de auto buiten de bebouwde kom of op een auto(snel)weg verlaten in geval van pech, een ongeluk of een andere dringende reden. Dat geldt voor alle inzittenden. De boete voor het niet in de auto hebben van het vestje varieert van 60 tot 300 euro en voor het niet dragen van het vestje van 120 tot 600 euro.
 • In Hongarije, Kroatië, Oostenrijk en Tsjechië is het aan boord hebben van een verbanddoos verplicht.
 • In landen met bergen zoals Zwitserland, Oostenrijk, Italië, Spanje en Portugal heeft stijgend verkeer voorrang boven dalend verkeer. Op gang komen is lastiger voor wie stijgt. Oostenrijkse voorrangswegen herkent u overigens aan een blauw vierkant bord met wit wegnummer.

 

 

Lees ook:Wat moet er verplicht mee in de auto op reis?
Lees ook:Volvo eerste automerk met fietsersairbag
Lees ook:Handige apps rondom mobiliteit en Het Nieuwe Werken
Lees ook:Wees de fiscus te slim af: ga elektrisch rijden
Lees ook:Schrappen kilometervergoeding kost werkgevers miljarden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.