Kinderen veilig in de auto

Als je kinderen hebt zul je hen vast ook wel eens  in de auto meenemen. De meesten weten wel hoe je met een maxi-cosi omgaat en hoe en waar je die in de auto plaatst, maar wat te doen als je kinderen ouder en vooral groter worden? Wij zijn het voor je nagegaan. Kinderen tot 18 jaar en kleiner dan 1,35 meter moeten voorin en achterin de auto in een goedgekeurd autokinderzitje worden vervoerd. Kinderen groter dan 1,35 meter moeten voorin en achterin de auto de autogordel om en mogen als het nodig is een zittingverhoger gebruiken.

Kind voorin of achterin de auto

Kinderen mogen zowel voorin als achterin de auto worden vervoerd. Dit maakt voor de veiligheid weinig verschil. Wel is het veiliger kinderen (baby’s) zo lang mogelijk tegen de rijrichting in te vervoeren.

 

Definitie autokinderzitje

Een autokinderzitje is een babyautostoeltje, een kinderautostoeltje of een zittingverhoger. Een autokinderzitje moet goedgekeurd zijn volgens Europese veiligheidseisen.

 

Airbag en vervoer kind

Op een zitplaats met een airbag ervoor mag u een kind niet vervoeren in een babyautostoeltje dat tegen de rijrichting is geplaatst. Dit mag alleen als de airbag is uitgeschakeld. Daarnaast is het verstandig kinderen tot 12 jaar niet bij een ingeschakelde airbag te zetten. Kan het niet anders, zet dan de autostoel zo ver mogelijk naar achteren.

 

Gordels en kinderzitjes goed gebruiken

Het is verplicht de autogordels en autokinderzitjes te gebruiken op de door de fabrikant voorgeschreven manier. Zo zijn ze ook getest. Gebruiktips voor gordel en kinderzitjes vindt u in de brochure Veilig vervoer van kinderen in de auto.

 

Gordelverlenger niet toegestaan bij kinderzitje

Het gebruik van een gordelverlenger bij een autokinderzitje is niet toegestaan, omdat er geen zicht is op de kwaliteit ervan. Is de gordel te kort, dan moet u een andere goedgekeurde autogordel laten monteren.

 

Beperkt gebruik aparte gordelgeleider

Een gordelgeleider (gordelclip) zorgt ervoor dat het diagonale deel van de autogordel over de schouder loopt en niet over de hals. Een gordelgeleider maakt vaak deel uit van een zittingverhoger. Er zijn ook aparte gordelgeleiders te koop. Een aparte gordelgeleider mag alleen gebruikt worden door:

  • kinderen kleiner dan 1,50 meter waarvoor geen zittingverhoger is omdat ze er te zwaar voor zijn (36 kilo of zwaarder);
  • volwassenen die kleiner zijn dan 1,50 meter.

In alle andere gevallen is het gebruik van een aparte gordelgeleider verboden. Ook mag een aparte gordelgeleider alleen aan het diagonale deel van de autogordel zijn bevestigd. Een gordelgeleider die het heupdeel met het diagonale deel verbindt, is dus altijd verboden.

 

Regels buitenland voor vervoer van kinderen

De regelgeving voor het vervoer van kinderen in de auto geldt in alle landen die aangesloten zijn bij de Europese Unie (EU). Er kunnen wel verschillen zijn. In sommige landen moeten kinderen onder de 1,50 meter (in plaats van 1,35 meter) een autokinderzitje gebruiken. Ook gelden niet overal alle uitzonderingen. Voor de juiste regels kunt u het beste contact opnemen met de autoriteiten van het betreffende land. Informatie over het gebruik van autokinderzitjes in de belangrijkste vakantielanden van Europa vindt u in het dossier ‘Vervoer van kinderen in het buitenland’ op de website van de ANWB.

Bron: Rijksoverheid

Download de folder

Lees ook:Drie van de tien huishoudens zonder auto
Lees ook:Volvo eerste automerk met fietsersairbag
Lees ook:CEO´s vallen voor 100% elektrische Tesla Model S
Lees ook:Gevonden voorwerpen in de auto
Lees ook:Wat moet er verplicht mee in de auto op reis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.