Geef motorrijders de ruimte in de file

Sinds 1991 is het niet meer verboden voor een motorrijder om langzaam tussen de file door te rijden. Een aantal samenwerkende organisaties zoals de ANWB, Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging en het Korps Landelijke Politiediensten hebben daarvoor een gedragscode opgesteld.

Gedragscode

Helaas wordt daar door zowel motorrijders als door automobilisten nogal eens van afgeweken. Het ‘knijpen’ (de ruimte om de motor te laten passeren klein maken) komt soms helaas bewust, maar meestal onbewust voor. Minder scherp opletten is daarvan de oorzaak. En een passerende motorrijder is al snel geneigd om met veel te grote snelheidsverschillen tussen de stilstaande of zeer langzaam rijdende auto’s door te rijden. Daarnaast is het ook geen uitzondering dat motorrijders aan het laveren slaan. Vooral bij wegen met meer dan twee rijstroken doet dit fenomeen zich voor. Dat is zelfs voor zeer oplettende automobilisten een onoverzichtelijke situatie.

Zo maken we het samen veiliger

Het is dus belangrijk om je als automobilist én als motorrijder te houden aan de gedragscode. Als uitgangspunt geldt: door samenspel gaat het sneller en veiliger!

Spelregels automobilist

Aandacht en ruimte voor motorrijders kun je op de volgende wijze geven:

1. Bekijk het verkeer achter je

2. Gebruik het midden van de rijstrook

3. Wisselen van rijstrook? Let goed op!

4. Alleen bij noodzaak portier openen

Spelregels motorrijder

Ook motorrijders moeten zich aan een aantal spelregels houden als ze een file auto’s inhalen. In het algemeen moet er rekening mee worden gehouden dat motorrijders relatief slecht zichtbaar zijn voor automobilisten en dat automobilisten de snelheid van de motor slecht inschatten.

1. Gepaste snelheid

2. Wees alert op onvoorzichtig gedrag

3. Meerdere motorrijders, rijdt rustig achter elkaar

4. Houdt rekening met achterop komend verkeer

5. Stoppen in de file? Gebruik alarmlichten.

6. Einde file? Voeg dan in op de rijstrook tussen de auto’s

Dringend advies, geen wettelijke regeling

De gedragscode is een dringend advies en is geen wettelijke regeling. Je kunt er geen rechten aan ontlenen. Houdt een partij zich niet aan de gedragscode, dan betekent dit niet dat deze partij automatisch aansprakelijk is bij een ongeval. De gedragscode bestaat uit spelregels voor de automobilist én voor de motorrijder (zonder zijspan) en is alleen bedoeld om toe te passen bij stilstaand of langzaam rijdend verkeer op de Nederlandse snelwegen. De filegedragscode wordt inmiddels door juristen en verzekeraars erkend als een goede richtlijn.

Lees ook:Het file monster
Lees ook:Zuiniger rijder loont en is best wel makkelijk
Lees ook:Meer dan 48 uur per jaar in de file
Lees ook:Mobiliteitsadvies op maat
Lees ook:Elektrische auto’s mogen geluid maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.