Nederlander woont gemiddeld 14 km van het werk

Nederlandse werknemers reizen gemiddeld 14 kilometer om op hun werk te komen, maar de regionale verschillen zijn groot. In Groningen, Friesland en Drenthe overbruggen mensen met gemiddeld 19 tot 22 kilometer de grootste afstand om aan de slag te gaan. In Delft en het Westland wonen werknemers het dichtst bij hun baan met een gemiddelde afstand van 8 kilometer.

Grote reisafstanden zijn milieubelastend en kosten tijd die niet aan andere dingen besteed kan worden. Bovendien heeft dit effect op de reiskosten, die volgend jaar mogelijk flink oplopen. Al met al geldt: Hoe meer inwoners in de eigen regio aan de slag kunnen hoe beter dit is voor de regio.

Grote forensenstromen door verschillen in woon- en werkregio’s
De reden van het omvangrijke woon-werkverkeer is dat de arbeidsmarkt lang niet overal in evenwicht is. Enerzijds zijn er stedelijke werkregio’s als Groot-Amsterdam, de regio Utrecht en Zuid-Oost Brabant die een flink overschot aan banen hebben. Anderzijds zijn er woonregio’s als Flevoland, Zaanstad, Zuid-Oost-Friesland en Oost-Groningen, die juist een tekort hebben aan banen. Het regionale verschil in werkgelegenheid varieert landelijk van een overschot van 30% tot een tekort van 30%.

Werkvoorziening is één, maar deelname aan het arbeidsproces is ook belangrijk
Niet alle regio’s die goed scoren in de eigen werkvoorziening presteren ook economisch goed. De bijdrage aan het arbeidsproces verschilt immers ook fors. Zo is de arbeidsparticipatie in het zuiden van Limburg en Noord-Oost Groningen laag en blijft een groot deel van het arbeidspotentieel hier onbenut. Dit wijst erop dat de aansluiting op de arbeidsmarkt niet optimaal is of de bereidheid tot reizen en/of verhuizen beperkt is. Landelijk varieert het aandeel van de beroepsbevolking dat werkt èn ook in eigen regio werkt van 32% tot 56%.

Bron: www.slimwerkenslimreizen.nl

 

Lees ook:Mobiliteitsadvies op maat
Lees ook:Eerste (mini) laadpaal in Madurodam aftrap EV project
Lees ook:De wereld rond zonder CO2-uitstoot!
Lees ook:Eerste Top10 Elektrische auto’s
Lees ook:Duizenden euro’s besparen met actief mobiliteitsbeleid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.