Asfalt of hoffelijkheid?

Regelmatig barst de discussie los over het oplossen van de files in Nederland. We staan met z’n allen per jaar ontzettend veel uur in de file en afgezien van een kleine (?) groep file-flirters, vinden we dat over het algemeen niet zo leuk. Voor de korte termijn zouden we natuurlijk gebaat zijn bij oplossingen die niet veel geld vragen en die ook snel zijn in te voeren. Het lijkt bijna vragen om een wonder, maar misschien dat wat wat extra hoffelijkheid ons beter op weg kan helpen? De Responsible Young Drivers coördineren op 22 maart de vijfde Europese Dag van de Hoffelijkheid in het Verkeer. Deze sensibiliseringsactie heeft als doelstelling om een verkeersgedrag aan te prijzen dat hoffelijk, verantwoord en respectvol is ten opzichte van de anderen en het leven.

10 tips ter bevordering hoffelijkheid in het verkeer

Files ontstaan mede door snelheidsverschillen en we kunnen deze terugdringen als we elkaar op de weg wat meer ruimte gunnen. Het zit in kleine dingen, zoals richting aangeven en soms in grote dingen, zoals bijvoorbeeld voldoende afstand houden. Een beetje toegeeflijkheid bij het invoegen. Een scheutje vriendelijkheid bij het uitvoegen. Een toefje respect als we samen gebruik maken van dezelfde rijbaan. Allemaal zaken die kunnen helpen om de bestaande wegcapaciteit beter te benutten. Tien tips op een rij die je zelf kunt gebruiken:

1 Ik blijf heel het traject geconcentreerd

2 Ik blijf altijd kalm, zeker in gevaarlijke verkeerssituaties

3 Ik geef voorrang met de glimlach en bedank met een hoffelijk gebaar

4 Ik respecteer alle weggebruikers

5 Ik knipper niet met de lichten en toeter niet

6 Ik parkeer mij niet op plaatsen voorbehouden voor gehandicapten noch op voetpaden

7 Ik rijd niet wanneer ik dronken of te moe ben

8 Ik gebruik een handenvrije kit om te bellen in de wagen

9 Ik waak over de goede staat van mijn voertuig, voor de veiligheid van iedereen

10 Ik neem mijn verantwoordelijkheid achter het stuur en respecteer het milieu

Hoe hoffelijk ben je zelf eigenlijk? Doe de test!


Oplossing op de lange termijn: meer asfalt?

Naast hoffelijkheid zijn er verschillende manieren om het aantal files terug te dringen. Meer mensen zouden in de trein kunnen stappen in plaats van de auto te nemen. Meer thuiswerken kan het aantal autokilometers ook terugdringen. En samen carpoolen kan niet alleen heel gezellig zijn (dat hangt natuurlijk van je medepassagiers af), maar helpt natuurlijk ook om minder auto’s op de weg te krijgen. Al deze maatregelen zijn gericht op een mindere benutting van de bestaande wegcapaciteit. Daarnaast gaan er ook regelmatig stemmen op om de bestaande wegcapaciteit te vergroten. Zo zijn plannen voor meer asfalt tussen Almere en Amsterdam inmiddels goedgekeurd. Rijkswaterstaat start met deze wegverbredingen in 2012, het project is klaar tegen 2020. Meer asfalt stuit vaak op bezwaar van diverse kanten en vraagt om zorgvuldige afweging. Deze verbredingen hebben inmiddels een lange voorgeschiedenis. Het is duidelijk dat infrastructurele aanpassingen zullen helpen maar tegelijkertijd om ook een lange adem vragen. De tijd zal het leren…

Lees ook:Tip: werk een dag thuis
Lees ook:Het file monster
Lees ook:Gemeenten kunnen strijden om elektrisch rijden award
Lees ook:Driekwart werknemers wil zelf bepalen wanneer hij of zij werkt
Lees ook:3.000 auto’s minder in de spits dankzij Spitsvrij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.