Tip: werk een dag thuis

Uit een onderzoek, uitgevoerd door CE Delft, blijkt dat een leaserijder (gemiddeld) 350 kg CO2 per jaar kan besparen door een dag in de week thuis te werken. Dat staat gelijk aan 2.000 autokilometers per jaar. En een mooie bijkomstigheid is dat je er ook nog eens 2.300 euro per jaar mee bespaart, althans je werkgever. 

Laat de auto eens staan

Duurzaamheid speelt bij steeds meer werknemers en bedrijven een rol. De leaseauto heeft daar een groot aandeel in. Het is natuurlijk het makkelijkst als je de auto laat staan en voortaan elke dag met de fiets naar je werk, het sporten of de supermarkt gaat. Maar in de praktijk het is niet altijd mogelijk om de auto te laten staan. Wat je in ieder geval kunt doen is de minst nuttige ritten met de auto vermijden. Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor andere vervoersmiddelen die minder CO2 uitstoten en je kunt natuurlijk ook kiezen voor een andere werklocatie, zoals een centrale vergaderlocatie of gewoon thuis.

Je hebt minder last van files

Als alle leaserijders een dag per week gaan thuiswerken, zal dat ook effect hebben op de files en bereikbaarheid. 1% minder auto’s in de spits leidt al tot 10% minder files (Mobiliteitsbalans I&M 2010). Als één miljoen werknemers één dag per week zouden thuiswerken, scheelt dat 140.000 auto’s op de weg. Dat is genoeg om de structurele files in Nederland op te lossen. CDA en GroenLinks willen werknemers zelfs het recht geven om flexibel en thuis te werken via een initiatiefwet ‘Wet op het tuiswerken’ (bron: Volkskrant).

Rapport

Het rapport van CE Delft komt tot deze cijfers door besparing van brandstof en extra arbeidsproductiviteit mee te wegen in de berekening. De effecten op CO2-uitstoot en brandstofverbruik verschillen natuurlijk per persoon. Waar werk je, waar woon je, in wat voor auto rijd je, hoeveel stook je thuis, et cetera.

Lees ook:Nederland loopt voorop met Het Nieuwe Werken
Lees ook:Slim Reisbudget levert € 50 miljoen per jaar op
Lees ook:Meer dan 48 uur per jaar in de file
Lees ook:Driekwart werknemers wil zelf bepalen wanneer hij of zij werkt
Lees ook:Het Nieuwe Werken leidt tot minder wij-gevoel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.