Veranderingen in autobelasting per 1 juli 2012

Per 1 juli verandert er het een en ander in de autobelastingen. Zo worden de normen, om een auto te kopen die BPM-vrij is, aangescherpt. En de bijtellingspercentages voor leaserijders veranderen. De vrijstelling voor motorrijtuigenbelasting wordt later aangepakt.

Dat de BPM-vrijstelling van veel auto’s komt te vervallen, kan behoorlijk in de papieren lopen. Zo betaal je per 1 juli zo’n € 2.000 meer voor bijvoorbeeld een Ford Focus 1.0 100 pk. En wie dan een Chevrolet Spark Bi Fuel (LPG) aanschaft, moet nu zo’n € 1.300 meer neertellen.

Hogere bijtelling leaserijders
Voor de leaserijders verandert er nogal wat. Door de strengere eisen ten aanzien van de CO2-uitstoot zullen veel auto’s die nu nog in de 14 procent bijtellingscategorie vallen, verhuizen naar de 20 procent. En sommige voertuigen met 20 procent bijtelling gaan naar de 25 procent. En die CO2-eisen worden de komende jaren alleen maar scherper. Maar de overheid komt de leaserijder ook tegemoet. Want als een auto op kenteken is gezet, verandert er in de bijtelling niets voor een periode van 5 jaar. Een benzineauto met een CO2-uitstoot van 130 gr/km die op 1 augustus 2012 in gebruik wordt genomen, houdt dus zijn 20 procent bijtelling tot en met augustus 2017.

Motorrijtuigenbelasting
Voor zeer zuinige auto’s blijft het nul-tarief voor de motorrijtuigenbelasting tot en met 2013 bestaan. Maar vanaf 1 januari 2014 zal er ook voor deze groep wegenbelasting betaald moeten worden. Dan wordt het volle pond gevraagd dat hoort bij het gewicht, de brandstofsoort en de provinciale opcenten. Wie een hybride auto heeft, mag 125 kilogram in mindering brengen op het gewicht. Deze vrijstelling tot en met 2013 geldt alleen voor personenauto’s met een CO2-uitstoot van maximaal 95 gr/km (diesel) of 110 gr/km (benzine).

(Semi)elektrische auto’s
Voor elektrische en semi-elektrische auto’s staan er ook wijzigingen op til. Auto’s die voor 1 januari 2014 worden gekocht en een CO2-uitstoot hebben van minder dan 50 gr/km, hoeven geen bijtelling te betalen tot 2015. Daarna gaat voor deze categorie auto’s een bijtelling gelden van 7 procent. Heeft u al in 2011 zo’n ultraschone auto gekocht, dan hoeft u tot 1 januari 2017 niets bij uw inkomen op te tellen. Wilt u weten of het voor u interessant is om een elektrische auto te leasen? Doe de e-lease check. 

Lees ook:Zakelijke kilometers ook na Lenteakkoord onbelast te vergoeden
Lees ook:Belangrijkste punten Rutte II op een rij
Lees ook:Autoleasemaatschappijen zijn positief over de overgangsregeling voor leaseauto’s in het Lenteakkoord
Lees ook:Leaserijders steeds minder bereid te betalen per km
Lees ook:Wees de fiscus te slim af: ga elektrisch rijden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.