Zakelijke kilometers ook na Lenteakkoord onbelast te vergoeden

Het door een vijftal Tweede Kamerfracties overeengekomen akkoord, in de wandelgangen inmiddels Lenteakkoord genoemd, kan grote veranderingen met zich meebrengen.

Voor degenen die nu hun auto van de zaak ook al privé gebruiken, verandert er in principe niets: hun bijtelling blijft ongewijzigd.

Wel verandert er het nodige voor degenen die hun privéauto nu gebruiken voor zakelijke ritten en woon-werkverkeer en voor degenen die hun auto van de zaak nu niet privé gebruiken.

Het Lenteakkoord vermeldt over deze wijzigingen: “Om de doorstroming op de woningmarkt te verbeteren, wordt de overdrachtsbelasting op woningen permanent verlaagd tot 2%. Dat draagt bij aan langdurige zekerheid op de woningmarkt en lagere financiële risico’s. De maatregel wordt gefinancierd uit de afschaffing van de onbelaste reiskostenvergoeding, inclusief het onbelaste privégebruik van lease-auto’s. Dit bevordert dat mensen dichterbij hun werk gaan wonen en vermindert de milieu- en filedruk”.

Tegenover AMD automotive fiscalisten bevestigen ambtenaren dat deze maatregelen alleen betrekking hebben op het woon-werkverkeer, dat straks als privégebruik wordt aangemerkt, en dat zakelijke ritten hier niet door getroffen worden.

Nadere uitwerking van deze wetswijzigingen moet nog plaatsvinden. Van belang hierbij is bijvoorbeeld de vraag wat er onder woon-werkverkeer valt en wat niet. Voor de btw is zo’n definitiekwestie ook van belang. Voor díe belasting is eind vorig jaar een regeling getroffen waarin onder woon-werkverkeer wordt verstaan het reizen van en naar de overeengekomen vaste werkplaats waar men één of meer dagen zijn werkzaamheden verricht en het reizen van en naar bedrijfsadressen van de werkgever als zo’n vaste werkplaats niet is overeengekomen. Als dit ook voor de bijtelling de definitie wordt, kan bijvoorbeeld een bestelauto die niet voor woon-werkverkeer wordt gebruikt maar alleen voor zakelijke ritten, alsnog buiten de bijtelling blijven en kunnen ook de kosten voor de zakelijke ritten met een privéauto onbelast vergoed blijven worden.

Bron: www.autoenfiscus.nl

Lees ook:Lenteakkoord: zware slag voor woon-werkverkeer
Lees ook:Uitstel behandeling plan belasting reiskostenvergoeding
Lees ook:Forensentaks = 50.000 extra leaseauto’s
Lees ook:Autoleasemaatschappijen zijn positief over de overgangsregeling voor leaseauto’s in het Lenteakkoord
Lees ook:Schrappen kilometervergoeding kost werkgevers miljarden

Eén reactie op “Zakelijke kilometers ook na Lenteakkoord onbelast te vergoeden

  1. hakken

    interesant om te lezen. ga zo door.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.