Bezuinigingspakket raakt automobilist hard

Het akkoord over het bezuinigingspakket dat donderdagavond in Den Haag is gesloten, bevat een aantal maatregelen die de automobilist direct raken. Om de doorstroming in de huizenmarkt te bevorderen, wordt de overdrachtsbelasting verlaagd en vastgezet op 2 procent. Die maatregel wordt gefinancierd uit de afschaffing van de onbelaste reiskostenvergoeding, inclusief het onbelaste privégebruik van lease-auto’s.

Op slot
BOVAG is kritisch over deze maatregelen. ‘Natuurlijk is de daadkracht van de politiek prijzenswaardig. Stilstand was achteruitgang geweest, dus is het goed dat ereen pakket maatregelen ligt om de crisis het hoofd te bieden. Maar in het huidige klimaat is het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding een onwenselijke maatregel omdat hij de arbeidsmobiliteit van werknemers beperkt en druk zet op bedrijven om een hogere bruto onkostenvergoeding te geven’, aldus BOVAG-woordvoerder Paul de Waal. ‘Snijden in de reiskostenvergoeding raakt reizigers te meer omdat door de huidige economische situatie de huizenmarkt op slot zit. Verhuizen en zo de woon-werk afstand verkleinen is daardoor voor de meeste werknemers geen optie’, aldus De Waal. ‘Het verlagen van de overdrachtsbelasting is op zich een goede zaak. Maar zoek de dekking daarvan dan binnen die portefeuille, bijvoorbeeld door het beperken van de hypotheekrente-aftrek.’

Onrechtvaardig
Ook het onbelaste privégebruik van een leaseauto bij maximaal 500 privé kilometers per jaar wordt afgeschaft ten gunste van de lagere overdrachtsbelasting. De Waal: ‘Er moet een mogelijkheid blijven om in het geheel niet privé met een leaseauto te rijden en dan ook in het geheel niet bij te hoeven tellen. Niet privé rijden en wel bijtellen is onrechtvaardig en bovendien fiscaal juridisch waarschijnlijk niet houdbaar.’ Wat BOVAG betreft wordt er zo snel mogelijk werk gemaakt van het slimmer staffelen van de bijtelling op basis van de hoeveelheid jaarlijkse privé kilometers met de auto van de zaak.

Bron: www.bovag.nl

 

Lees ook:Zakelijke rijders zijn melkkoe van de overheid
Lees ook:Stevige plannen voor automobilisten in afgebroken Catshuisoverleg
Lees ook:Zakelijke kilometers ook na Lenteakkoord onbelast te vergoeden
Lees ook:Schrappen kilometervergoeding kost werkgevers miljarden
Lees ook:Uitstel behandeling plan belasting reiskostenvergoeding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.