Energiezuinig rijden: gewoon doen!

Energiezuinig rijden is populairder dan ooit. Dat komt mede door de almaar stijgende brandstofprijzen en het btw-voordeel op een “groene” auto. Daarnaast worden Nederlanders steeds milieubewuster. De zuinigste auto’s worden daardoor het beste verkocht, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Alleen wanneer is een auto nu eigenlijk zuinig? Wat betekent dat? En welke auto’s zijn het zuinigst?

Autorijden schaadt het milieu, dat is een gegeven. Maar op welke manier schaadt dit het milieu en hoe kun jij er als individu voor zorgen dat deze schade beperkt blijft?

De feiten
Auto’s schaden het milieu door de uitstoot van CO2, een broeikasgas die voortkomt uit de verbranding van benzine en diesel. Verder stoten auto’s fijnstof, vluchtige organische stoffen (VOS), zwaveldioxide en stikstofdioxide uit. Deze schadelijke stoffen veroorzaken smog, wat de aardbodem verzuurt en onze gezondheid ten slechte komt. Auto’s schaden het milieu al bij de productie van de auto en het transport ervan. Ook voor het vernietigen van oude auto’s zijn energie en grondstoffen nodig. De schadelijke CO2-gassen zijn een belangrijke factor bij de huidige klimaatverandering en luchtvervuiling. Personenauto’s zijn verantwoordelijk voor meer dan 20 procent van de totale Nederlandse uitstoot van broeikasgassen. Het moge duidelijk zijn: vervuiling door auto’s is een groot, internationaal probleem.

Wat kun jij doen?
Milieubewuste autorijders kopen een energiezuinige auto. Dat is een auto met een lagere uitstoot van CO2 per km. Dat is minder schadelijk voor het milieu en brengt voor de eigenaar vele economische voordelen met zich mee. Om inzicht te krijgen in het energieverbruik van een auto zijn er energielabels geïntroduceerd. Het energielabel gaat van label A tot G, waarbij A het meest, en G het minst energiezuinig is. Een voorbeeld van de meest energiezuinige auto is de elektrische auto. Groot voordeel: voor deze auto betaal je geen bijtelling wanneer je hem leaset. Op de tweede plaats komt de hybride auto. Deze auto heeft zowel een elektromotor als een benzinemotor en is doorgaans zeer zuinig. Kopers krijgen een hogere korting op de BPM als zij kiezen voor een hybride met energielabel A of B. De volgende categorie energiezuinige auto’s zijn de LPG-auto’s. Zij stoten ongeveer tien procent minder CO2 uit dan benzineauto’s uit dezelfde klasse. De CO2-uitstoot van auto’s die rijden op aardgas ligt ongeveer twintig procent onder die van benzineauto’s in dezelfde klasse.

Om dit alles te kunnen berekenen heeft de Europese Unie een speciale rekenmethode ontwikkeld. Hiermee kun je de verschillende, bepalende milieuaspecten optellen. Dit wordt ook wel de schaduwkostenmethode genoemd. Aan de hand van deze methode wordt de uitstoot van schadelijke stoffen en brandstofverbruik naar eenzelfde eenheid omgerekend tot een meetbaar en vergelijkbaar getal.

Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat er steeds meer energiezuinige auto´s worden verkocht, ondanks de daling van de totale verkoop van nieuwe auto´s door de economische crisis. Met name de hybride auto is sterk in opkomst. De verkoopstijging wordt gestimuleerd door de overheid, die milieubewuste mensen beloont met bpm-voordelen. Om energiezuinig rijden te bevorderen heeft de overheid stimuleringsmaatregelen getroffen: Je betaalt minder aanschafkosten en minder wegenbelasting voor een zuinige auto. Voor de milieuvriendelijke auto hoeft geen aanschafbelasting (BPM) betaald te worden en leaserijders hebben minder bijtelling per maand als ze kiezen voor een energiezuinige auto. Deze regelingen gaan echter veranderen. De subsidieregeling wordt de overheid namelijk te duur. De huidige stimuleringsmaatregelen blijven in ieder geval tot 2014 bestaan. Wel worden de normen voor sommige voordelen de komende jaren al iets aangescherpt, maar dat gaat slechts met enkele grammen per keer.

Tips & Tricks om zuinig te rijden
Naast je auto is ook je rijstijl erg van invloed op het brandstofverbruik. Uit onderzoek blijkt dat vooral zakelijke rijders niet milieubewust rijden, ondanks het hebben van een energiezuinige auto. Belangrijkste reden: de baas betaalt de brandstof. Om de aandacht meer op de rijstijl te vestigen is ‘het nieuwe rijden’ geïntroduceerd. Het nieuwe rijden is een belangrijk onderdeel van het Nederlandse klimaatbeleid van het kabinet en bestaat uit tips om zo zuinig mogelijk te rijden. ‘Het nieuwe rijden’ raadt aan met een zo laag mogelijke toerental te rijden en met gelijkmatige snelheid. Naast het verminderen van brandstofverbruik heeft het nieuwe rijden ook een positief effect op de verkeersveiligheid, ongevalschade, comfort, het onderhoud van voertuigen en geluidshinder.

Kortom, zuiniger rijden hoeft niet zozeer een investering te zijn maar is eigenlijk heel gemakkelijk. Zie deze handige tips om milieubewust en voordeliger te rijden:
•Vaak geldt voor een auto: hoe nieuwer, hoe zuiniger. Koop bij voorkeur een auto van na 2001. Doordat in 2001 nieuwe normen in zijn gegaan, zijn auto’s van voor dit jaar een stuk vervuilender.
•Koop bij voorkeur een auto met energielabel A. Dit biedt je behalve zuiniger en milieubewuster rijden ook financiële voordelen.
•Kies niet voor een grotere auto dan je nodig hebt. Een grotere auto verbruikt vanwege het hogere gewicht meer brandstof. Voor incidenteel vervoer zou je altijd een auto kunnen huren.
•Kies voor een hybride auto of voor een LPG auto. Van alle nieuwe auto’s die op aardolie rijden, betaal je voor hybride en LPG de laagste milieubelasting. Elektrische auto’s, auto’s op aardgas of auto’s op biogas kosten nog minder. De belasting voor auto’s die rijden op diesel of benzine is voor beiden ongeveer hetzelfde, mits de dieselauto een roetfilter heeft.
•Bedenk van te voren of de accessoires die je kiest invloed hebben op het brandstofverbruik.
•Maak gebruik van het voordeel van een goedkopere autoverzekering op energiezuinige auto’s.
•Wen jezelf een rustige rijstijl aan. Hierdoor kun je tot 10 procent van je brandstof besparen.
•Zorg altijd voor een goede bandenspanning

Tot slot een top 10 met de meest zuinige stadsauto´s gebaseerd op een onderzoek van het ANWB en Stichting Natuur en Milieu, najaar 2011:

Top 10 meest zuinige benzineauto:
1.Lexus CT 200h
2.Toyota Auris Full Hybrid
3.Toyota Prius
4.Smart 451 Fortwo Coupe
5.Fiat 500
6.Honda Insight
7.Toyota IQ
8.Honda Civic Hybride
9.Citroen C1
10.Nissan Pixo

Top 10 meest zuinige dieselauto:
1.Smart Fortwo coupé
2.Volkwagen Polo
3.Seat Ibiza
4.Skoda Fabia
5.Mini One
6.Citroen C3
7.Renault Clio
8.Citroen DS3
9.Renault Twingo
10.Opel Corsa

Bron: www.energieportal.nl

Lees ook:Tips voor besparingen met Het Nieuwe Rijden
Lees ook:Bandenlabel 1 november 2012 van kracht
Lees ook:Waarom elektrisch rijden?
Lees ook:Bedrijven investeren komend jaar miljoenen in duurzame mobiliteit
Lees ook:Elektrische auto’s mogen geluid maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.