Leasen nader belicht

In een eerder blog hebben we met u gekeken naar de keuze tussen intern wagenparkbeheer en leasen. Met leasen besteedt u de financiering, het beheer en de risico’s uit. Maar bovenal scheelt het u tijd en een hoop administratieve rompslomp. Ook zetten we voor u de belangrijkste criteria en argumenten bij de keuze van een leasemaatschappij op een rij. Nu wordt het tijd om eens verder in te gaan op het onderwerp leasen zelf. Wat is lease nu eigenlijk? Welke leasevormen zijn er? En wat betekenen de verschillende termen? Wij hadden een gesprek met Athlon Car Lease.

Economisch eigenaar

De twee hoofdvormen van lease zijn financiële en operationele lease. Operationele lease is een vorm van verhuur, terwijl het bij financiële lease om een krediettransactie gaat. Om het belangrijkste verschil uit te leggen kijken we naar het economisch eigendom van de leaseauto. De economisch eigenaar (dit noemen we ook wel fiscaal eigenaar) van een auto is degene die de waardeverandering van de auto ervaart. Dat betekent dat de economisch eigenaar het zogenaamde restwaarderisico draagt. Wordt de auto minder waard? Dan voelt de economisch eigenaar dat in zijn/haar portemonnee.

 

Wel of niet op de balans

Financiële lease is te vergelijken met een ‘lening’. Kiest u voor deze vorm van leasen, dan heeft u als lessee (leasenemer) het economisch eigendom van de auto. De leaseaanbieder (lessor) biedt de financiering aan. De auto staat dus ook op de balans van u als lessee.

Bij operationele lease is de lessor de economisch eigenaar van de auto. U heeft als lessee de gebruiksmogelijkheden van de auto voor de overeengekomen periode. De restwaarde die na het contract overblijft is voor de lessor. Valt dit bedrag lager uit, dan is dit dus ook het risico van de leaseaanbieder. Voor u heeft dat geen gevolgen.

 

Voor- en nadelen

Bij financiële lease bent u dus de eigenaar van de auto en is de restwaarde ook voor u. Het risico van waardedaling komt echter ook voor uw rekening. De financiering besteedt u uit. Bij operationele lease zijn alle risico’s voor de lessor. De auto staat bovendien op de balans van de lessor, waardoor u meer financiële ruimte heeft en u kunt concentreren op uw core business.

 

Service

Beide vormen van lease kunnen worden aangevuld met service. De belangrijkste reden om hiervoor te kiezen is het gemak. U least immers om uzelf te ontzorgen. Als u tijd wilt besparen en administratieve rompslomp wilt voorkomen, besteedt u natuurlijk ook graag de service uit. Met operationele of financiële service lease laat u uw onderhoud, banden, reparatie en andere servicecomponenten over aan uw leasemaatschappij.

 

Open en gesloten

Over het algemeen bieden de grotere leasemaatschappijen operationele service lease aan. Binnen operationele service lease kunt u kiezen voor open en voor gesloten calculatie. In het geval van gesloten calculatie betaalt u een vast leasebedrag. U heeft beperkt inzicht in de kosten. Tegenvallende kosten voor bijvoorbeeld onderhoud zijn voor de lessor, maar deze profiteert ook van de meevallende kosten.

Kiest u voor open calculatie dan heeft u inzicht in de werkelijke leasekosten. U kunt het kostenverloop volgen en hierop sturen. U profiteert als lessee wel van de kostenbesparingen, maar betaalt niet mee aan tegenvallende kosten. Hier staat tegenover dat u per maand wel meer betaalt aan het leasebedrag. Deze vorm is interessant voor wagenparkbeheerders met een groot wagenpark en een ruime kennis van kostenbesparende maatregelen.

 

Andere leasetermen

Meer specifiek heeft u bij de opbouw van uw leasebedrag te maken met vaste en variabele kosten. Onder vaste kosten vallen bijvoorbeeld de afschrijvingskosten, houderschapsbelasting en verzekering. Deze kosten blijven dus gedurende het contract gelijk. Onder variabele kosten vallen bijvoorbeeld onderhoud, reparatie en brandstofkosten. Deze variëren gedurende het gebruik van de auto; het zijn kosten per kilometer.

Volop mogelijkheden

U heeft volop mogelijkheden op leasegebied. De materie lijkt misschien complex, maar met behulp van een goede adviseur krijgt u volledig inzicht. Uw leasemaatschappij geeft u de juiste informatie, zodat u de goede keuzes kunt maken. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken over de effecten van uw keuzes.

 

Autoleasereglement

Auto = emotie = discussie. Om te voorkomen dat er binnen uw organisatie onduidelijkheid onstaat, is het belangrijk dat u een duidelijk autobeleid formuleert.

Lees ook:Kies de oplossing die het beste bij je bedrijfsvoering past
Lees ook:Tip: mobiliteit afkortingen en begrippen
Lees ook:Waarom elektrisch rijden?
Lees ook:Welke leaseaanbieder past het beste bij jou?
Lees ook:ANWB biedt ook pechhulp voor mkb’ers en zzp’ers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.