Welke leaseaanbieder past het beste bij jou?

In een eerder blog informeerden wij je al over de keuze tussen intern wagenparkbeheer en leasen. Heb je besloten om te gaan leasen? Dan rijst de volgende vraag: bij welke leasemaatschappij ga je leasen en waar moet je bij de keuze op letten? Daarbij is een aantal afwegingen belangrijk. Wij vroegen advies en tips aan Athlon Car Lease, de grootste leasemaatschappij uit ons land met al 100 jaar ervaring. 

Vergelijken

Uiteraard is het altijd verstandig om goed om je heen te kijken en vergelijkingen te maken. Daarbij is het verleidelijk om alleen te kijken naar de prijs en te kiezen voor de goedkoopste. In de leasevoorwaarden zitten echter vaak grote verschillen. Het loont dus zeker de moeite om deze eens goed naast elkaar te leggen. Je gaat immers leasen om tijd te besparen, je administratieve lasten te verlichten en je risico’s te beperken. Dan wil je toch niet stil komen te staan langs de weg om vervolgens te moeten constateren dat er geen hulpdienst of vervangend vervoer geregeld is.

 

Leasevoorwaarden

Op welke punten verschillen leasemaatschappijen van elkaar? Kijk je naar de leasevoorwaarden dan is het verstandig om goed te letten op de volgende onderdelen. Daar zitten namelijk vaak de grootste verschillen, die het kostenplaatje aardig kunnen ophogen. Dit kan je al gauw tientallen tot honderden euro’s per maand verschil opleveren.

 • Brandstof: betaal je de brandstof via een voorschot of rekent de leasemaatschappij de werkelijke kosten achteraf met je af? Achteraf berekenen levert je rentevoordeel en minder factuurstromen op.
 • Vervangend vervoer: is het vervoer dat je krijgt gelijkwaardig, wanneer krijg je vervangend vervoer (schades, reparaties) en hoe lang duurt het voordat je hierover kunt beschikken?
 • Olie en koelvloeistof: is (het tussentijds bijvullen van) olie en koelvloeistof in het leasetarief inbegrepen of wordt dit apart doorberekend?
 • Tussentijdse beëindiging of veranderingen: mocht je je leasecontract eerder afbreken dan afgesproken of mochten er belangrijke veranderingen in optreden, betaal je dan een boete of maakt de leasemaatschappij een hercalculatie?
 • Meer/minderkilometers: wat gebeurt er als je veel meer kilometers rijdt dan afgesproken of juist een stuk minder?
 • Opschorting: kun je tussentijds een auto tijdelijk stilzetten en wat zijn daarvan de kosten of juist de beperking in kosten?
 • Gebruiksduur: hoe lang loopt het leasecontract en wat is het maximaal aantal kilometers?
 • Leasetarieven: wanneer worden leasetarieven aangepast?
 • Verzekeringen: wat kun je wel en niet laten verzekeren en wat zijn hiervan de kosten?
 • Uitbesteden: hoeveel werk wordt je uit handen genomen en wat moet je zelf nog regelen?

 

Soorten en maten

Naast de leasevoorwaarden spelen natuurlijk ook andere zaken een rol bij de keuze voor een leasemaatschappij. Hoe uitgebreid is het dienstenpakket dat de leasemaatschappij aanbiedt? Wat voor soort leasemaatschappij past het best bij jouw bedrijf?Leasemaatschappijen zijn er in allerlei soorten en maten. Nederland telt honderden ondernemingen die autoleasing aanbieden. Voor het grootste deel van deze bedrijven behoort leasing niet tot de kernactiviteiten maar staat de verkoop van auto centraal. Zoals bijvoorbeeld bij de dealer om de hoek. Bedrijven die leasing als core business hebben, de leasemaatschappijen, zijn grofweg in te delen in drie categorieën:

 • Bancaire: de aandelen van de leasemaatschappij zijn in handen van een bank;
 • Merkgebonden (captive): de leasemaatschappij biedt alleen leaseauto’s van bepaalde merken aan. Het verhogen van de afzet van deze merken is daarbij een belangrijke drijfveer;
 • Onafhankelijk: niet merkgebonden en geen onderdeel van een bank.

 

De keuze is aan jou

Welke partij past het best bij jou? Dat hangt natuurlijk af van jouw eigen wensen. Op de website van de VNA kun je een overzicht inzien van de leasemaatschappijen in ons land. Neem eens een kijkje op de websites van de leasemaatschappijen om een indruk te krijgen van het bedriif, het soort producten dat zij aanbiedt en de overige mobiliteitsoplossingen die zij kan bieden.

Lees ook:Kies de oplossing die het beste bij je bedrijfsvoering past
Lees ook:Leasen nader belicht
Lees ook:Nederlander woont gemiddeld 14 km van het werk
Lees ook:Leasebranche is crisisbestendig
Lees ook:`We maken te weinig gebruik van de digitale snelweg`

3 reacties op “Welke leaseaanbieder past het beste bij jou?

 1. LeaseDeals

  Ik denk dat de belangrijkst punten inderdaad wel benoemd zijn. Goed artikel.

    /  
 2. Judith Peters

  Bedankt voor het compliment!

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.