Autorijden op biogas van groenten en fruit

Sinds begin februari dit jaar heeft het onderzoeksinstituut Fraunhofer IGB in Stuttgart een alternatieve methode ontwikkeld op het gebied van biogas winning. Bij deze alternatieve methode wordt de brandstof (methaan) uit het rottingproces van groenten en fruit van markten, kantines en van huishoudens gewonnen. Vooral de optimalisering van het proces en daarbij ook het limiteren van de uitstoot van koolstofdioxide, is vernieuwend.

Momenteel stijgen de prijzen van de fossielenbrandstof naar record hoogte en heeft het gebruik ervan negatieve invloed op het milieu en klimaat. Op zoek naar alternatieven heeft het BMBF 6 miljoen financiële steun gegeven. Vanaf juni 2009 is dit vijfjarig project van het onderzoeksinstituut Fraunhofer IGB, genaamd EtaMax, bezig. Het doel was een installatie op te bouwen (in de afbeelding rechts boven) die het mogelijk maakt om binnen een paar dagen het biogas te produceren voor gebruik. Daarbij zal getracht worden nagenoeg alle reststoffen te hergebruiken.

De medewerkers van het onderzoeksinstituut sorteren het afval voordat het de installatie in gaat. Groenten en fruit wat veel water bevat (minder houtachtige onderdelen) hebben voorkeur. Tijdens het proces wordt actief de zuurgraad op de gewenste niveau gehouden om een ideale omstandigheid voor de bacteriën te creëren. In een tweede stap worden algen toegevoegd die zich voeden aan de resten van vaste bestandsdelen. Samen met zonlicht maken ze gebruik van de koolstofdioxide, die door de bacteriën voorheen gecreëerd is, om een olie te produceren die weer gebruikt kan worden in dieselmotoren. Alles wat nu nog over blijft zijn schimmelachtige resten. Die worden weer door collega’s van het Zwitserse Paul Scherrer-instituut en het KIT overgenomen om verder methaan uit te winnen.

In de vervolgstappen zal de industrie erbij betrokken worden. EnBW zal het biogas wassen en opschalen. Daimler AG zal hierop volgende enige voertuigen met gasmotoren ter beschikking stellen.

Bron: agentschap NL

Lees ook:Mobiliteit kan betrouwbaar, betaalbaar, schoon, stil en veilig
Lees ook:Elektrificatie werkt niet negatief op werkgelegenheid
Lees ook:Duurzame fiets van bamboe
Lees ook:VVD en PvdA maken einde aan forensentaks
Lees ook:Duizenden euro’s besparen met actief mobiliteitsbeleid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.