Kies de oplossing die het beste bij je bedrijfsvoering past

Leasen of niet? Voor grote bedrijven is de keuze over het algemeen sneller gemaakt. Het wagenparkbeheer is daar vaak zo uitgebreid en specialistisch dat het simpelweg niet meer haalbaar is voor een bedrijf om het zelf te doen. Maar ook voor een klein(er) bedrijf kan leasen of het uitbesteden van het wagenparkbeheer een interessante optie zijn. Maar wat besteedt je nu precies uit? En wat levert dat op?

 

 

 

De investering in auto’s

Je kunt ervoor kiezen om de investering uit te besteden. Dit is zinvol als je de:

  • aanschaf wilt laten plaatsvinden zonder je eigen geldmiddelen te hoeven aanspreken.
  • bedrijfsmiddelen liever niet op de balans wilt zetten.
  • rentekosten van de auto voor de gehele periode wilt vastzetten.

De autobeheeractiviteiten: extern wagenparkbeheer

Kennis van zaken is essentieel voor een juist wagenparkbeheer en een goede kostenbewaking. Het afhandelen van de administratie, regelen van vervangend vervoer, schade en onderhoud laat je wellicht liever aan een expert over. Ook de financieel administratieve verwerking kan een belangrijke rol spelen bij de keuze voor uitbesteding. Je spaart daarmee de tijd uit van je medewerkers door het over te laten aan een bedrijf, dat dit vakkundiger en efficiënter kan.

Risico’s

Uiteraard wil je het liefst zoveel mogelijk risico’s uitbesteden. Met lease heb je voor je auto’s geen risico. Het gaat dan om risico’s in rentevariatie (je zet de rentekosten vast), economisch risico (in het geval van operationele lease komt het restwaarderisico van de auto’s voor rekening van de leasemaatschappij) en het risico rondom exploitatiekosten (tegenvallende kosten voor onderhoud en reparatie komen bij operationele lease voor rekening van de leasemaatschappij).

Voordelen van leasen

Leasen biedt je voordelen op meerdere vlakken. Zo heb je op financieel gebied te maken met een liquiditeitsverbetering, risicoverlegging en betere mogelijkheden om uw autokosten te budgetteren en inzichtelijk te maken. Autoleasemaatschappijen kunnen daarnaast vaak schaalvoordelen realiseren.

Het uitbesteden van je wagenparkbeheer levert je bovendien een tijdsbesparing op, een efficiencyverbetering en een effectiever beheer. Bovendien kun je gebruik maken van de expertise van je leasemaatschappij op het gebied van fiscale aftrekbaarheid, je autobeleid en specifieke mogelijkheden voor je organisatie.

Voordelen van aanschaf en eigen beheer

Leasen is natuurlijk niet voor iedereen de beste oplossing. Ondernemers kunnen zich ook beter voelen bij auto’s in eigen beheer. Je hebt het dan immers allemaal zelf in de hand. Draait je bedrijf goed en wil je volgend jaar toch liever in die Mercedes rijden in plaats van in je Volkswagen? Dan kun je je auto in eigen beheer inruilen. Of heb je cash flow over dat je liever niet aan de fiscus afdraagt? Dan is het kopen van een auto daar mogelijk een goede oplossing voor. Sommige ondernemers vinden het belangrijk om voor hun auto een deal te maken met een lokale ondernemer uit hun netwerk. Ook dan past leasen wellicht wat minder goed. Kortom, als je totale vrijheid of flexibiliteit wilt en je wilt daarin tijd en moeite investeren, dan kun je beter kiezen voor aanschaf.

Wat is voor jou de beste oplossing?

Uitbesteding brengt kosten met zich mee. Je moet deze vergelijken met de kosten die je uitspaart aan personeelsuren, maar ook aan de voordelen die leasen met zich meebrengt, zoals de vermindering van rompslomp en het wegvallen van risico’s. Gaat je vergelijken? Bij de vergelijking voldoet het in elk geval niet om de maandelijkse afschrijving naast de maandelijkse leasetermijn te zetten. Er komt veel meer bij kijken. Let ook op verzekeringspremies, rentederving, administratiekosten en risico’s. En op verborgen kosten zoals de uren die je medewerkers kwijt zijn bij de onderhandelingen met de dealer of als er geen vervangend vervoer geregeld is.

Lees ook:Leasen nader belicht
Lees ook:Welke leaseaanbieder past het beste bij jou?
Lees ook:Waarom elektrisch rijden?
Lees ook:Alle zakelijke reiskosten op 1 mobiliteitskaart
Lees ook:1 op de 4 mensen denkt de verkeerde keuzes qua mobiliteit voor zichzelf te hebben gemaakt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.