Duurzame fiets van bamboe

Al eens een fiets van bamboe voorbij zien komen? Dit is tegenwoordig namelijk goed mogelijk want MBF Bamboo Bikes maakt ze en heeft er al een aantal in Nederland verkocht.

De fietsframes zijn van bamboe en worden in California ontwikkeld. Hier worden ze gemaakt van natuurlijk, duurzaam en recyclebaar materiaal. Bij de ontwikkeling wordt geen gebruik gemaakt van elektriciteit. Dit zorgt weer voor minder CO2 – uitstoot.

Volgens de makers heeft het gebruik van bamboe niet alleen voordelen voor het milieu maar ook heeft een bamboefiets volgens hen prestatieverhogende eigenschappen. Het bamboeframe absorbeert trillingen en creëert op deze wijze een soepeler manier van rijden.

En waarom het nou echt beter is voor het milieu om een fietsframe met bamboe te maken in plaats van met koolstofvezel, zetten de makers op hun website ook nog even op een rij:
1. Snel groeiend gewas (tot één meter of meer per dag)
2. Omdat het een grassoort is, produceert de plant ook na de oogst vanzelf nieuwe scheuten er bestaat dus geen noodzaak tot heraanplant.
3. Slechts 4 tot 5 jaar na aanplant kan al worden geoogst (geen 20 jaar, zoals bijvoorbeeld bij veel andere houtsoorten).
4. Groeit stevig tegen elkaar. Een bamboepol kan 200 palen in de drie tot vijf jaar produceren.
5. Groeit pesticidenvrij.
6. Duurzaam materiaal.
7. Het absorbeert bijna 5 maal de hoeveelheid broeikasgassen (m.n. CO2) en produceert, in vergelijking met gelijkwaardige hoeveelheid bomen, 35% meer zuurstof.

De citybike kost compleet EUR 3.299 zo is te lezen op www.mbfbamboobikes.nl

Een bamboe mountainbikeframe of een racefietsframe kost EUR 3.500. Een complete mountainbike is er voor EUR 4.700. Een racefiets voor EUR 4.522.

 

Lees ook:Schrappen kilometervergoeding kost werkgevers miljarden
Lees ook:Meer automobilisten verhuren eigen auto
Lees ook:Zakelijke rijders zijn melkkoe van de overheid
Lees ook:Gevonden voorwerpen in de auto
Lees ook:Bezuinigingspakket raakt automobilist hard

Eén reactie op “Duurzame fiets van bamboe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.